Fra Syrien til Skamby Autolak

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 27-04-2017
 

Wassim Mohammad Fadil Diab.

Et langt navn, der ikke klinger særlig dansk. Wassim er heller ikke dansker, men kommer fra Syrien. Han har slået sig ned på Nordfyn, og har fundet sin plads på det danske arbejdsmarked. Wassim er nu ansat som autolakerer i ordinært job hos Skamby Autolak i Søndersø.

Nedenfor historien om Wassim, fortalt af Palle Andersen, indehaver af Skamby Autolak, og af Wassim selv. Det er historien om, at integration kan lade sig gøre, hvis viljen fra alle parter er til stede.

 

Chefen for Skamby Autolak

Skamby Autolak i Søndersø

Palle Andersens far var autolakerer, så det lå ligesom i kortene, at Palle skulle efterfølge ham. Men hvorfor hedder det Skamby Autolak, når virksomheden nu ligger i Søndersø? Palle fortæller, at da han havde overtaget, viste det sig relativt hurtigt, at rammerne i Skamby var for små. Han gik i gang med at undersøge mulighederne for at flytte til noget større, og det nye domicil blev så fundet i Søndersø på Gørtlervej. "Det var perfekte lokaler, der lige passede til min virksomhed."

 

I Skamby Autolak er de fem medarbejdere, og ifølge Palle er det lige præcis den størrelse, virksomheden skal have. Palle uddyber: "Vi har været tre til fire mere, men det gav for meget administration og ikke noget på bundlinjen."

Langt den største del af produktionen er lakering og reparation af skader på lastbiler og trailere, men der er dog også en del private kunder, ligesom der også er sandblæsning og industrilakering i porteføljen.

 

skamby autolak

 

Palle fortæller, at han har mange store vognmandsfirmaer som faste kunder, og det gør selvfølgelig, at han kan have en fast stab af medarbejdere. Der er selvfølgelig udsving i produktionen, men ’’hullerne’’ klares som oftest ved at tage sandblæsning, industrilakering og andre opgaver ind. Opgaver hvor Palle selv er meget opsøgende i forhold til kunderne. For øvrigt fortæller Palle også, at hans kunder kommer fra hele Fyn, men også at enkelte kommer længere væk fra.

 

Selve processen med at lakere biler kører næsten som på et samlebånd. I den ene ende klargøres der, så bilen er klar til lakering. Derefter fortsættes der i den store sprøjtekabine. Her sprøjtes der, hvorefter den nye lak tørrer. Bilen fortsætter ud i næste hal, hvor der monteres alle de dele, som blev afmonteret i første hal. Så er bilen skinnende og klar til kunden igen.

Palle deltager selv i produktionen, men har ikke noget imod at lave det administrative arbejde ved siden af.

 

Biler ved Skamby Autolak

Hvordan fik Skamby Autolak en syrisk medarbejder?

Palle forklarer, at det faktisk skete ved et tilfælde. Han har en god ven, der er tømrer, og ham mødte han i den lokale Brugs. Tømreren var mentor for Wassim, som den syriske flygtning hedder, og han spurgte, om ikke det var noget for Palle at tage ham under sine vinger, da han vidste at Wassim havde arbejdet med at lakere biler i Syrien.

 

Efterfølgende havde Palle nogle møder med Nordfyns Kommune og med Wassim, og det afstedkom, at Wassim blev ansat i et praktikforløb.

 

Palle fortæller: "Wassim var meget omgængelig, meget dygtig og lærenem."

Det resulterede i et løntilskudsjob, hvor Palle og Wassim rigtigt kunne se hinanden an. Det var åbenbart et godt match, for de blev enige om en fastansættelse.

Wassim går på danskkursus to gange om ugen, og det går stærkt fremad med det svære sprog. Både Palle og hans medarbejdere er virkelig glade for at have fået Wassim som kollega.

 

Syrisk medarbejder

Autolakerer i Danmark

Wassim fortæller, at han kom til Danmark som flygtning fra Syrien i 2015. Han var først indkvarteret i en flygtningelejr i Jylland. Her ventede han på at få sin opholdstilladelse, som han fik efter fire måneders venten. Herefter gik turen til Nordfyn, hvor Wassim blev tilknyttet Nordfyns Kommune.

 

"Efter praktik og løntilskud blev jeg tilbudt ansættelse hos Skamby Autolak, og det var jeg meget glad for. Jeg stortrives blandt mine nye kolleger."

 

I Syrien var Wassim også autolakerer, ligesom hans far var det, så det fandt ham ikke svært at komme i gang hos Palle.

 

"Jeg har ingen familie i Danmark, og dermed føler jeg en stor tilknytning til virksomheden," siger Wassim, og er ikke i tvivl om at hans fremtid er i Danmark. "Gerne i Søndersø," griner han.

 

Læs mere

Skamby Autolak