Fra landmand til anlægsgartner…

Anlægsgartner Allan Larsen

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 10-01-2019

Allan Larsen er oprindeligt landmandsuddannet. Men nu driver han anlægsgartnervirksomheden Aalyst på Klintebjergvej ved Otterup, sammen med sin kone Joan og syv fuldtidsansatte medarbejdere.

Virksomheden udfører opgaver inden for anlæg, pasning af udendørs arealer, opgaver i private haver, træfældning og meget andet.

”Virksomheden begrænser sig geografisk til Nordfyns Kommune,” fortæller Allan: ”Så skal der ikke køres så langt, og der er masser at lave her i kommunen.”

Anlægsgartner Allan Larsen

Det startede i det små

Allan var landmand helt frem til år 2000, hvor han solgte køerne. Derefter arbejdede han som freelance anlægsgartner i et par år, tog anlægsuddannelsen og startede sit eget firma. For øvrigt på den samme adresse på Skebyvej 96, hvor Allan er født og stadig bor: ”Næste stop for mig bliver plejehjemmet.”

Allan startede som anlægsgartner med en lille lastbil og var alene om det de første par år. Her havde han solgt nogle af landbrugsmaskinerne, og pengene derfra blev brugt til indkøb af maskiner til anlægsvirksomheden.

”Det startede i det små med kunderne, og de fleste af dem kom til via mund til mund- metoden,” fortæller Allan.

Den første medarbejder blev ansat i 2002, og de var så to om det de næste par år. Derefter gik det stille og roligt fremad, og i dag er der syv ansatte foruden Allan selv.

”Ud af de syv ansatte er to kvinder, en lærling og fire mænd. Og det er nogle rigtig gode team, de danner,” tilføjer han.

Anlægsgartner Allan Larsen -. Joan

Joan sørger for, der kommer penge ind

Det administrative arbejde i virksomheden er bestemt ikke Allans spidskompetencer. Nej, det er hans kone Joan, der står for hele den del, og det går rigtig godt:

”Det er jo hende der er skyld i, at der kommer penge ind i firmaet via de fakturaer, hun sender ud til kunderne.”

Joan har ellers et fuldtidsjob som socialpædagog ved et bosted, men det er med skiftende vagter, så den vej rundt kan hun så passe det administrative i deres virksomhed.

Allans rolle i Aalyst er primært at køre rundt til kunderne, snakke med dem og modtage nye ordrer i virksomheden. Ja direkte salgsarbejde faktisk. Det er ikke så tit, han er direkte involveret i det daglige arbejde mere.

Anlægsgartner Allan Larsen

Den optimale virksomhed

Når der spørges til om der skal intensiveres i salgsarbejdet, for at få flere kunder i butikken, så er Allan lidt tøvende. I hans optik har virksomheden nu en ideel størrelse.

”Skal der vækstes, så er det nødvendigt at ansætte en mellemleder for at få det hele til at hænge sammen produktionsmæssigt. Og så bliver det hele mere komplekst,” mener Allan.

Allan ser virksomheden ligne sig selv gennem de næste fem til ti år. ”Det går rigtig godt, og den har den optimale størrelse.”

Anlægsgartner Allan Larsen

Gode medarbejdere

Men hvad så når lærlingen er færdiguddannet, spørges der. Her svarer Allan at de virkelig godt vil beholde ham.

”Han kom nemlig hjem fra skole for nylig, og her havde han tre 10 taller og fire 12 taller med hjem i bagagen,” griner han. ”Han er udlært om to år. Man skal også passe på de dygtige folk, for de hænger jo ikke på træerne,” siger han.

Allans folk er delt op i et par sjak, der kører brolægning, og et sjak der kører i den grønne del, som han kalder det. Det er i det sidst nævnte sjak, de to kvindelige medarbejdere kører, forklarer han.

Her nævner Allan, at han faktisk har fået nogle rigtig dygtige medarbejdere fra Otterup Produktionsskole. Den ene af dem har for nuværende været hos ham i over otte år.

Det er vel også værd at fortælle, at de medarbejdere, han har fået fra produktionsskolen, har udviklet sig helt kolossalt, mens de har været ansat hos Joan og Allan.

 

Læs mere

Anlægsgartner Allan Larsen