Fra den lige landevej til glat og usikkert føre

Otterup Lillebil har transporteret Nordfyns borgere fra A til B siden 1987. Det er især børn og ældre, der har nydt godt af servicen, idet Otterup Lillebils primære opgave gennem tiden har været skole- og ældrekørsel.

Tekst: Christina Boel Pedersen
Foto: Ove Syberg
 
 

Indehaver Lene B. Hansen har været med alle årene. Det var Lenes daværende mand, der gerne ville overtage virksomheden fra de daværende ejere af Otterup Lillebil, og da hun lige var blevet udlært som kontorassistent i den gamle Otterup Kommune, var timingen perfekt i forhold til at få Lene med på idéen. For hun havde passet telefon for de tidligere ejere og kunne se, at der var masser af kontorarbejde at kaste sig over. Men som det ofte går, når man bliver ejer af en virksomhed, så må man have flere kasketter på – og en af Lenes nye blev chauffør-kasketten. Hun kom til at holde af alsidigheden i hverdagen og kontakten med passagerne, så hurtigt blev hun ’fuldtids-chauffør’ og lod andre medarbejdere om kontorarbejdet. 

Et job med nærvær og en social funktion

Lene B. Hansen lægger ikke skjul på, at hun elsker sit job.

”Man kommer virkelig tæt på de mennesker, man kører med, og det har givet mange sjove og hjertevarme oplevelser gennem årene. Og det gælder også den anden vej, hvor passagererne er trygge og glade for at køre med os. Igennem mange år har vi haft som fast opgave for Nordfyns Kommune at køre skole- og plejehjemskørsel. Og når man kører med handicappede børn eller børn med specielle behov og ældre mennesker, der måske er demente eller døjer med fysikken, så gælder det om at kende deres vaner, så man kan give dem den bedst mulige oplevelse. Så vi kender vores kunder – vi ved, hvor den handicappede dreng foretrækker at sidde i bilen, og vi ved, i hvilken lomme vi skal lægge nøglen til den demente dames hus, efter vi har hentet hende og låst døren,” fortæller Lene og husker tilbage på to episoder, som har gjort indtryk på hende:

Der var bl.a. lille Oscar, som boede i Bogense og blev kørt til og fra skole af Lene. Da hans forældre besluttede, at de skulle flytte til Middelfart, var Oscar så ked af det, at han kneb en tåre på den sidste tur og sagde til Lene: ”Hvem skal jeg så snakke med?”. Og der var en kvinde på 90 år, som brugte strømpeholdere, og en dag var en af dem gået i stykker, så hun havde sat en 5-øre i klemme. Den havde hun nu tabt, og bad Lene om at lede efter den på gulvet og sætte den fast i strømpeholderen igen. Det er tydeligt, at der er meget mere i jobbet end blot transport – man fristes til at sige, at det også har en social funktion.

 

Fra tryg hverdag til daglig kamp for overlevelse

Det er med glæde, Lene tænker tilbage på alle de gode oplevelser gennem snart 30 år. Men det er også med en smule vemod – for Lene frygter for fremtiden. Den faste aftale, som Otterup Lillebil havde med Nordfyns Kommune, har de mistet på grund af omlægninger og nye ordninger som fx Flextrafik. Det har betydet et fald i omsætningen for den nordfynske transportvirksomhed på mellem 30 og 50 %. Lene fortæller:

”Vi kører da lidt Flextrafik nu, men det er intet i sammenligning med tidligere. Vores store håb er, at vi i marts 2017 kan være med i budrunden og vinde nogle flere ture. Men da Flextrafik er en samkørselsordning mellem Fynbus, Midttrafik og Sydtrafik, er vi jo mange om buddet. Indtil da er spørgsmålet, om vi kan overleve dette år. Og det er jo ikke kun os, der er ramt – mange af de øvrige transportvirksomheder på Nordfyn er i samme situation.”

 

Når man elsker sit job, er der noget at kæmpe for

Ud over frygten for at måtte lukke sin virksomhed og afskedige de ca. 10 medarbejdere går det også Lene på, at servicen ikke er den samme som før. Fordi de ikke har de faste ture, kører Lene nu kun to gange om måneden med de samme skolebørn, og det giver selvsagt ikke den samme tryghed for børnene, som hvis det var hver dag. Det samme gælder de ældre borgere.

Så for Lene B. Hansen er der bestemt noget at kæmpe for.

”Når borgerne ser, at det er os lokale, der kommer og henter dem, så fortæller de, at det er de virkelig glade for. Der er så meget charme i det her job, at jeg helst ikke tænker den tanke, at vi måske ikke er her mere næste år. Efter snart 30 år ville jeg ikke vide, hvad jeg skulle finde på. Men jeg tager en dag ad gangen. Jeg går ikke og er ked af det. Vi kæmper. For jeg elsker mit job, og derfor hænger vi ved.”

Og så kan Lene afsløre, at når man snakker med 30 mennesker hver dag, så er vejret et rigtig godt samtaleemne ...

 

Klik her og læs mere om Otterup Lillebil