Fra blikkenslager til initiativrig golfbane-ejer

Nordfyn Erhverv har i denne uge været ude at tale med Finn Gramvad, der driver H.C. Andersen Golf. Det var et begivenhedsrigt besøg, og selvom sæsonen først starter d. 28. marts, fik vi en god fornemmelse af et livligt sted samt personen bag de smukke omgivelser. Læs første del i vores miniserie om Nordfyns golfsteder. I næste uge besøger vi Langesø Slotsgolf.

Af Lene Hindsgaul Nielsen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Fotos: Ove Syberg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
19-03-2015

Der er aktivitet på den flotte golfbane, der ligger omkranset af smuk natur.


Det skal ikke være nogen hemmelighed, at de udsendte for Nordfyn Erhverv ikke er de mest garvede ud i golfens verden, hvorfor vi var noget spændte på, om vi ville kunne følge med i golfsnakken, når vi skulle tale med Finn Gramvad. De planlagte spørgsmål viste sig ikke at være nødvendige, for vi blev mødt af en mand, hvis hjerte i den grad banker for at fortælle om sit liv og overtagelsen samt restaureringen af den 120 hektar store golfbane. Og vi lyttede intenst efter.

Fuld fart på karrieren

Lad os starte fra begyndelsen – sådan næsten da. Finn har et CV, hvor man skal passe på ikke at miste pusten, hvis man skulle forsøge en hurtigt opremsning. Han er oprindeligt uddannet rørlægger og blikkenslager. Finn har endvidere haft sin egen VVS-forretning. Herefter har han været med til at lave store boligbyggerier, specielt andelsboliger i Søndersø. 48 store luksussommerhuse i Blåvand, som blev lejet ud, er det siden blevet til, hvorefter han overtog Blåvandshuk Golfklub, som han har drevet sammen med sønnen, Michael. Michael befinder sig stadigvæk i Blåvand, men det er dog farens håb, at han vil få sønnen til at overtage H.C. Andersen Golf på et tidspunkt. Der er ingen tvivl om, at Finn savner sin gode samarbejdspartner i sønnen fra tiden ved Blåvandshuk Golfklub: ”Vi brugte jo rigtig meget tid på planlægning og gjorde det godt sammen. Nu står jeg selv for det hele,” fortæller Finn.

Finn Gramvad har haft store planer med H.C. Andersen Golf, som nu er blevet indfriet.


Uro i kroppen

Efter at have siddet tilbagelænet i nogle år, efter han stoppede ved Blåvandshuk Golfklub, kunne Finn alligevel ikke finde ro, hvorfor han købte golfbanen på Nordfyn, der på det tidspunkt hed Gyldensteen Golf. Dertil købte han også de tilhørende fritidshuse, hvor der er plads til overnattende gæster. Konen, Kirsten, havde dog sagt, at hvis Finn valgte at købe stedet, ville hun skilles. Hun må alligevel have haft et bankende hjerte for sin mand, for hun smuttede i hvert fald ikke. Han har brugt de seneste år på at restaurere stedet, således det er blevet en smuk perle.

Der er ingen tvivl om, at Finn har gjort sig umage med at gøre stedet til mere end blot en golfbane. Der er blandt andet blevet anlagt en rosenhave, der bliver afholdt konferencer og Ecco Tour har ligeledes fået sin placering i de skønne omgivelser på Nordfyn. Det sidste nye tiltag er en stor hal, HCA Boxen, som er bygget om fra en faldefærdig hal til et flot sted, der er tiltænkt til koncerter, teater og andre arrangementer. Boxen skal blive Nordfyns samlingssted, hvor der er plads til 500 spisende gæster. Et filmhold har boet i området i tilknytning til H.C. Andersen Golf siden sommer og har bestilt boxen til forpremieren på filmen, de har indspillet: ”En lang historie kort”. Derudover er Boxen allerede nu blevet booket til mange flere spændende arrangementer.

Den store hal, HCA Boxen, hvor der er plads til 500 spisende gæster, skal være Nordfyns nye samlingssted.


H. C. Andersen som trækplaster

Uden på Boxens vægge hænger illustrationer af H. C. Andersens eventyr, hvor børn kan tage deres forældre i hånden og sammen gætte hvor de forskellige eventyr stammer fra. Besøgende har endvidere mulighed for at få taget et billede sammen med H. C. Andersen. Nærmere forstået, den figur, der har huseret på Flakhaven i Odense. Finn fortæller, at ejeren af figuren ikke var helt glad for at skulle sælge den, for som han sagde, så sælger man jo ikke sit barn: ”Men man drukner jo heller ikke sit barn,” var Finns rappe replik tilbage med henblik på episoden, hvor figuren blev sænket i vandet ved havnen i Odense, hvor den stod i syv måneder. Der blev alligevel forhandlet således, at den flotte skulptur i dag er placeret ved indkørslen til H.C. Andersen Golf.

Børnene er helt vilde med skulpturen af H. C. Andersen, så det er et godt køb, Finn har gjort sig.


 

På ydersiden af væggene på Boxen er der illustrationer af H. C. Andersens eventyr. Kan du gætte disse?


Royalt besøg

Stedet er da også velbesøgt af både familier og virksomheder, men et ekstra fornemt besøg har H.C. Andersen Golf også haft, da H. M. Dronning Margrethe II og H. K. H Prinsgemalen, Henrik besøgte Bogense i 2013. Det lykkedes Finn at få både Dronning Margrethe og Prinsgemalen til at afprøve clockgolf ved at spille på Dronningens barndomsminder fra Gråsten slot, hvor hendes mor, Dronning Ingrid fik anlagt en bane til dette spil. Finn troede dog ikke, det var muligt at overtale Dronningen, men hun tog gerne et lille slag, mens journalisternes kameraer blitzede om kap for at få det bedste billede af det sjældne syn.

Støtter velgørenhed

Finn prioriterer velgørenhed højt, og har også lagt bane til forskellige arrangementer, der har haft til formål at støtte kampen mod blandt andet kræft. For ham betyder det ikke noget, at dette er uden egen fortjeneste; det vigtige er, at der kommer fokus på de forskellige områder, og at der bliver indsamlet velgørenhedspenge.

Golfklubben har i øjeblikket 400 medlemmer, men det er ikke nok at leve af, som Finn selv udtrykker det. Til at supplere op, så at sige, er der også mulighed for, at firmaer og familier kan tage et slag pay and play, hvor H.C. Andersen Golf sørger for udlejning af golfudstyr.

Hvis I vil vide mere om H.C. Andersen Golf, kan I besøge deres hjemmeside her: www.hcagolf.dk