Film på Fyn – kultur eller business?

Tekst: Per Olesen
Foto: Andreas Bastiansen, FilmFyn
Gyldensteen Slot - og Gudbjerg i filmen

 

Gyldensteen Slot dannede i efteråret 2015 rammen for optagelserne til den danske storfilm ”Der kommer en dag”. Filmen fortæller historien om to brødres barske ophold på et drengehjem i 1960'erne og er baseret på virkelige begivenheder. Det er det smukke Gyldensteen Slot, der skal gøre det ud for at være institutionen Gudbjerg, hvor filmens handling udspiller sig. 

Mandag aften var der som bekendt et medlemsarrangement på det smukke Gyldensteen Gods og i de flotte rammer i HCA-boksen. Her havde Nordfyns Erhverv og Turismes medlemmer mulighed for at se filmen og for at komme bag filmtæppet og få indsigt i det kolossale arbejde, der er i forbindelse med en filmoptagelse.

Men er film ”bare” kultur, eller er det også business?

Frants Bernstorff fra Gyldensteen Slot, direktør Per Olesen fra NEET og direktør Bo Damgaard fra FilmFyn

 

Vi benyttede mandagens arrangement til at få belyst spørgsmålet - og hvem må være bedre til at svare på det end direktør Bo Damgaard fra FilmFyn?

FilmFyn er en regional filmfond, der investerer i film og TV-serier, der skaber omtale og synlighed af Fyn og er med til at udvikle produktionsmiljøet i det fynske område.

Først lidt økonomi:

”Der kommer en dag” arbejder med et budget på 32,0 millioner kr., hvoraf Film Fyn yder 2,5 millioner. FilmFyn yder årligt et tilskud på 12,0 millioner kr. til film- og TV-produktion på Fyn. I parentes bemærket bidrager Nordfyns Kommune 45 kr. årligt per borger til Film Fyn, svarende til godt 1,3 millioner kr.  

Bo Damgaard: ”Filmproduktion er meget andet end ”blot” kultur. Der ligger i forbindelse med filmproduktionen masser af følgeforretninger. Produktionsholdet, der tæller 60 personer, skal have et sted at overnatte og noget at spise, ligesom der skal lejes biler, bilerne skal tankes og meget, meget mere. Vi har lavet nogle beregninger og har den tommelfingerregel, at for hver krone, vi investerer i film- og TV-produktion, betales næsten 2,5 kroner tilbage til området, hvor filmen optages i.” Bo Damgaard fortsætter: ”Så synes jeg også at det er værd at bemærke, at ud af produktionsholdet på som sagt 60 personer, så er de 25 af dem fynboer, der gennem TV-produktionen har et job i den periode, som produktionen varer.”

Filmens to unge stjerner Harald Kaiser Hermann og Albert Rudbeck Lindhardt og producer Peter Aalbæk i H.C. Andersen Boxen

 

Med al respekt for Harald Kaiser Hermann og Albert Rudbeck Lindhardt, der på meget flot og indlevende vis spiller de to brødre, der udsættes for frygtelige uhyrligheder på Gudbjerg, så er filmens absolutte hovednavne Sophie Gråbøl og Lars Mikkelsen. Filmen har i skrivende stund solgt næsten 250.000 billetter og sælger stadig godt, ligesom den også har fået særdeles gode anmeldelser.

Bo Damgaard fortsætter: ”Udover jeg jo også formoder, at der er en lokal stolthed over at godset og området ved Gyldensteen samt Bogense er blevet brugt til denne storfilm, så skal man heller ikke undervurdere, hvad filmoptagelsen giver af branding og synlighed over for hele Danmark. Mon ikke det kan give lyst hos nogle af biografgængerne til at besøge området, hvor filmen er optaget?"

Fra skribentens side kan man jo så drømme om, hvilket effekt det vil have, såfremt filmen blev vist på landsdækkende tv. Så er der vist for alvor tale om både kultur OG business. 

 

Læs mere om FilmFyn