En tur i Brugsen med Lars Løkke

Onsdag eftermiddag den 7. januar 2015 kl. 16 stod Danmarks samlede presse og folk fra nær og fjern i samlet flok i kulde og regnvejr foran SuperBrugsen i Søndersø og ventede på, at Lars Løkke Rasmussen (V) skulle ankomme. Nordfyn Erhverv havde en aftale og mødte en mand, som viste stort overskud og tid til os, der var kommet for at snakke med ham. Her er resultatet.

Af Lene Hindsgaul Nielsen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
08-01-2015

 

Lars Løkke Rasmussen bliver budt velkommen til Søndersø. Foto: Nordfyn Erhverv


Ønske om et endnu bedre erhvervsliv

Lars Løkke Rasmussen er mere end klar på en ny valgkamp. Som han fortæller, så har han været på cykel-træningslejr Sydpå i juleferien, så han er i den grad varmet op. I forbindelse med den forestående valgkamp er der mange spørgsmål, der melder sig fra erhvervsrådet.

Vi, på Nordfyn, har interesse i at blive mere synlige på landkortet. Dette lader sig gøre, hvis erhvervslivet kan blomstre i det nordfynske, så erhvervsudviklingen ikke udelukkende centrere sig til de største byer i Danmark.

Liberalisering af Planloven

”Det er et lokalt anliggende, men derfor skal vi også give det lokale noget mere at gøre det muligt med”, forklarer Lars Løkke Rasmussen og fortæller yderligere, at når Venstre foreslår at liberalisere planloven, så er det for at give kommunerne større lokal selvbestemmelsesret og planlægningsfrihed.

Mere Liberal Landbrugspolitik

Samtidig med, at det er lokalt ansvar, mener Lars Løkke Rasmussen dog også, at det er et nationalt ansvar, hvorfor Venstre blandt andet har foreslået at liberalisere landbrugspolitikken, som er i erkendelse af, at hele fødevaresektoren i høj grad skaber arbejdspladser og omsætning i områder som Nordfyn.

Ros til det daglige og fremtidige samarbejde i Folketinget

Det har selvfølgelig betydning, at der er enighed i Folketinget om, hvordan man kan hjælpe kommunerne med at skabe et godt erhvervsklima. Her er Lars Løkke Rasmussen fortrøstningsfuld. Han mener ikke, det udelukkende handler om, at nogle blå partier skal blive enige, men vurderer, at når det er lykkedes at lave noget succesfuldt i denne valgperiode, såsom to vækstpakker, en skatteaftale og at gøre energiafgifterne lettere igen, så er det fordi, regeringen og oppositionen har samarbejdet. Dette håber han vil fortsætte, hvis blå blok efter næste valg ender med at overtage nøglerne til Folketinget.

2 partifæller. Foto: Nordfyn Erhverv


Infrastruktur, private arbejdspladser og pendlerrabat på Storebælt

Et emne, der flere gange har været oppe at vende, er infrastrukturen, som kunne være bedre. Det er både i forhold til den offentlig trafik, men også afstanden, der er fra motorvejen og op til de forskellige byer på Nordfyn. Ifølge Lars Løkke Rasmussen kan infrastrukturen ikke stå alene; det handler i lige så høj grad om, om de virksomheder, der drives i Danmark er dyrere, end de virksomheder, vi konkurrerer med? Er reglerne strammere? Kan vi gødske vores marker mindre? Og er vores energiafgifter højere, end dem, vi konkurrerer med? ”Det er nogle helt grundlæggende ting, der skal på plads, og det er derfor, at vi, blandt vores fem
mærkesager, har sagt, at vi i fremtiden skal have flere private arbejdspladser,” siger Lars Løkke Rasmussen optimistisk. Infrastrukturen er dog stadig et relevant emne. Dele af den fynske motorvej er blevet ordnet, og planen er da også, at denne i fremtiden gerne skulle blive endnu bedre, men Lars Løkke Rasmussen er samtidig også forsigtig med at afgive løfter, der ikke kan holdes, hvorfor der ikke er noget mere konkret at fortælle om lige præcis denne del. Derimod har Venstre foreslået at gøre noget mere målrettet i forhold til pendling på broen, hvor der vil være fokus på pendlerrabat og fradrag. Dette vil give mulighed for at udvide både det fynske og det vestsjællandske arbejdsmarked, så det bliver endnu større.

Udvikling på Nordfyn er et lokalt anliggende

Udvikling på Nordfyn er betydelig vigtig, hvis vi ønsker at vækste os, tiltrække mulige tilflyttere og få allerede bosatte til at blive her frem for andre steder i Danmark. Her mener Lars Løkke Rasmussen, han kan lære noget fra Nordfyns Kommunes borgmester, Morten Andersen (V), da det ikke skal være Christiansborg, der skal diktere en udvikling på Nordfyn, men derimod skal den skabes på Nordfyn af borgmesteren, kommunalbestyrelsen og lokalbefolkningen. Hvis der stødes på barrierer eller lignende, vil Christiansborg muligvis kunne gå ind at hjælpe. Her tilstøder borgmesteren, som også er mødt frem, med en bemærkning om det at drive virksomhed på Nordfyn: ”Vi har gjort det nemmere og billigere at drive virksomhed i Nordfyns Kommune. Vi har fjernet alle byggesagsgebyrer her fra 1. Januar, vi har sat grundpriserne ned med 40%, og vi har sat skatten ned som den kommune i landet, der forholdsmæssigt set har sat skatten mest ned fra 14-15.” Borgmesteren fortæller endvidere, at Nordfyn nu har den bedste måling i historien.

0 vækst betyder ikke at den offentlige sektor skal stoppe med at vokse, men…

Lars Løkke Rasmussen er ikke interesseret i, at den offentlige sektor skal stoppe med at vokse, da vi spørger ind til, hvad planen med hans planlagte udgiftsstop er. Han mener, at det lige nu er vigtigst, at Danmark får nogle flere private arbejdspladser, får folk i beskæftigelse og får noget mere velstand for at kunne vækste. På den måde, fortæller han, får vi genereret noget af den velstand, der gør, at vi har råd til sygehuse, daginstitutioner og infrastruktur, når vi ser 15-20 år frem i tiden. ”Det er jo det, det handler om; det skal jo holde mere end vores tid ud,” afslutter Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke på vej i Brugsen. Foto: Nordfyn Erhverv