En cykelrytter røg i netværket…

Netværk Nordfyn

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 16-01-2019

Tirsdag den 15. januar var der igen møde i Netværk Nordfyn. Denne gang var det i Frivilligcenter Nordfyn i Bogense.

Der var mødt ca. 25 netværksmedlemmer op for at møde og lytte til den forhenværende professionelle cykelrytter Chris Anker Sørensen. En festlig og bramfri person med en stor fortællelyst.

Tovholder i netværket Jørgen Bårris fra Nordfyns Erhverv og Turisme bød velkommen og introducerede Cris Anker, som jo for de fleste er kendt for flotte præstationer i Tour de France.

I dag er han ekspertkommentator for TV2 og andre stationer, der transmitterer cykelløb. Lige for tiden foregår det i Australien, så der var lidt jetlag i kroppen, fortalte han.

Netværk Nordfyn

Sejre og udfordringer

Chris kom ind på alle facetter af den professionelle cykelverden. Der var holdene. Hvad er der egentlig af funktioner på sådant et cykelhold. Der er et hav af forskellige biler med dertil hørende personale. Der er mekanikere, massører og sportsdirektører med hver deres funktioner. Der er folk til at pleje sponsorerne, og der er kokke der sørger for mad med enorme mængder af kulhydrater, så rytterne er fyldt med energi til de krævende etaper.

Chris fortalte også om de mange sejre, men fortalte også om de perioder hvor alt var op ad bakke, og man følte sig meget alene i verden.

Han havde i mange år ca. 200 rejsedage om året, og opholdt sig dermed meget på hotelværelser rundt om i verden.

Da de altid boede to og to sammen på værelserne var det meget vigtigt at bo sammen med den rette. Det gjaldt både om at man spillede godt sammen, men også om at man havde en nogenlunde ens døgnrytme.

Chris Anker fortalte også om dagligdagen på sådan et cykelhold, om træningen, om hierarkiet, om forskellige ritualer op til løbene og om fascinationen af sporten. Om vanvittig udmattelse, om frygten for styrt og om kampen med sig selv.

Han har været med i alle de store løb. Udover Tour de France så også Giro de Italia og Vuelta de Espania, samt et hav af Klassikere.

Her berettede han om sjove og spændende detaljer fra mange forskellige løb, men det var tydeligt, at det var Tour de France, der var det helt store.

Netværk Nordfyn

Stå af på toppen

Chris kom også ind på den menneskelige del i den ellers hårde professionelle verden. I sådan en sport er der mange skæbner, mange skuffelser og få succeser. Der er hele tiden kampen om sponsorernes gunst, og sportsdirektørernes beslutninger.

På et tidspunkt synes Chris Anker, det var på tide at stå af ræset, og det skulle helst være når han var nogenlunde på toppen. Han ville gerne se noget mere til sin familie, men ville alligevel ikke helt slippe kontakten til sporten. Og hvad gør man så. Man bliver selvfølgelig ekspertkommentator på én eller flere TV-stationer. Så er man midt i sporten, men er sammen med aktørerne, og man er nødt til at følge nøje med i alt hvad der sker i sporten.

Her fortæller Chris om det at være kommentator på TV2 når der er fuld fart på Tour de France. Det er jo en fornøjelse at være sammen med en legende som Jørgen Leth. Selv om han er ved at være en ældre herre, er han stadig festlig og underholdende, fortæller Chris.

Det er da også blevet til an bog, ligesom Chris rejser rundt og holder foredrag.

Så når han nu er landet, håber Chris Anker, at han i mange år fremover kan beholde sin kontakt til sporten.

 

 

Interesseret i Netværk Nordfyn?

Kontakt erhvervskonsulent Jørgen Stig Bårris og hør mere på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 6196 0569