Dit fremtidige job

Karrieredag Nordfyns Gymnasium

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 31-10-2018

Torsdag den 25. oktober var der fokus på 1.g’erne på Nordfyns Gymnasium i Søndersø.

Der var linet op til en erhvervs- og karrieredag hvor gymnasiet, i samarbejde med Nordfyns Erhverv og Turisme, havde sammensat et fornemt program med nogle rigtig dygtige oplægsholdere.

Der skulle snakkes innovation, industri, iværksætteri og tales om fremtidens arbejdsplads.

Rektor Kurt René Eriksen bød velkommen til alle 1.g’erne, der var samlet i gymnasiets kantine, og glædede sig til dagen, hvor eleverne kunne få liv at snuse lidt til deres kommende rolle i fremtidens erhvervsliv.

Karrieredag Nordfyns Gymnasium Innovation

Dagen var delt sådan op, at i den første seance, der handlede om innovation, var alle elever samlet til indlægget. Efterfølgende blev de delt op i tre grupper, som alle skulle igennem tre workshops.

Til indlægget om innovation var Tessa Lind Gjødesen, der er innovationschef på OUH, på podiet.

Hun fortalte, at i hendes afdeling på OUH alene er der 57 personer ansat. Det fortæller lidt om, at der satses rigtig meget på nytænkning og innovation i OUH’s organisation.

Tessa havde et gennemgående tema, der gik på at undres og reflektere:

”Det er nemlig vejen til at arbejde innovativt, og er egentlig en kunst at kunne. Sådan er det både i erhvervslivet og i den offentlige sektor. I Danmark er der mange der er gode til denne disciplin, og derfor har vi succes i de danske virksomheder,” beretter Tessa.

På OUH skal der konstant ske en stor grad af innovation. Der er mange hensyn der indgår, når der skal tænkes ud af boksen og findes på ting, der ikke eksisterer, uddyber hun:

”Når der tænkes i droner, mikrokameraer, robotter og intelligente sensorer, så skal der inddrages en masse mennesker, for at det skal gå rigtigt til og ende med at blive en succes. Brugere, patienter, erhvervsliv, medicinsk personale og andre interessenter skal involveres, foruden at det hele skal hænge økonomisk sammen,” siger hun.

Teknologien udvikles og spredes lynhurtigt i den medicinske fremtid, og inden for kort tid, vil man se mange operationer udført af robotter frem for kirurger, fortæller hun.

Karrieredag Nordfyns GymnasiumIndustri 4.0.

Allan Folke Larsson fra UCL, der har en baggrund i IT verdenen, fortalte om industriens udvikling helt fra tidernes morgen: Vindmøllernes og vandmøllernes indtog i industri 1.0 og Henry Fords samlebånd i industri 2.0. Samt 80’ernes industri 3.0, hvor robotterne begynder at overtage de monotone arbejdsprocesser.

Allan kommer nu ind på industri 4.0:  

”Det er her, det for alvor tager fart med fagre nye verden. Her er det kunstig intelligens, avancerede robotter der kan samarbejde indbyrdes, virtuel økonomi, endnu mere disruption, kvantecomputere og ting, vi ikke engang kan tænke endnu. Det er en spændende, men også lidt skræmmende fremtid vi går i møde,” siger Allan. Så man skal til at tænke etiske elementer ind i fremtiden også, uddyber han.

Karrieredag Nordfyns GymnasiumRobotter og fremtidens arbejdsstyrke

Henrik Huus fra Geese Consulting fortalte om at blive en del af arbejdsstyrken i fremtiden.

Han var også inde på, at det bliver robotter, der klarer det kedelige arbejde i fremtiden. Henrik mener også, at robotter bliver menneskelige og vil kunne aflæse kropssprog i fremtiden.

”Af den grund bliver fremtidens arbejdsmarked markant anderledes end det vi kender i dag. Robotterne vil også få tilført kunstig intelligens, så mange vil blive udfordret i de jobs vi kender i dag. Man må nok sige, at der ikke bliver så mange ufaglærte jobs i fremtiden, men robot og IT- branchen vil få kronede dage,” fortæller Henrik.

Dog minder han os om, at robotter jo ikke kan alt. Hele den innovative og nytænkende del kan de ikke, da de ikke er udstyret med fantasi.

Så var der en øvelse med alle eleverne, hvor de skulle gøre rede for, hvordan de så deres arbejdsliv i fremtiden. Det kom der mange spændende beretninger ud af.

Karrieredag Nordfyns GymnasiumIværksætteri

Så var tiden kommet til, at eleverne skulle høre noget om iværksætteri. Birgitte Vangsgaard, der står bag virksomheden Human Walking og opfindelsen Crosswalker, var på podiet og kom med en livlig, men også alvorlig beretning om det at starte en virksomhed.

Hun startede med at fortælle lidt om sig selv og om hvad der efter hendes mening skal til for at få succes som iværksætter. Blandt andet at der skal investeres meget tid, og at man skal kunne håndtere de bump, der altid vil komme på vejen.

”Kommer idéerne midt om natten, så må søvn være søvn, for så skal der tænkes og noteres. Man skal have mod,” fortsætter Birgitte, og fortæller om den gamle dame der satte skub i hendes projekt. ”Der kom søvnløse nætter, men som projektet skred frem, og jeg fandt de rigtige samarbejdspartnere og investorer, begyndte det for alvor at lysne.”

Birgitte påpeger, at hun ikke kan understrege nok, hvor vigtigt det er at have gå på-mod samt de rigtige partnere i sådant et start op-projekt.

Der var virkelig energi i lokalet, og 1. g’erne havde virkelig lyttelapperne ude.

Så delte Birgitte eleverne op i seks grupper, der hver skulle komme med en ide til et iværksætterprojekt. Ikke nok med det, så skulle hver gruppe vælge en repræsentant, der skulle fremlægge gruppens projekt. Det kom der mange vildt spændende ideer ud af:

  • En indbygget linse i forruden i bilen, der kunne hjælpe svagtseende i trafikken.
  • Smykker med indbygget WI-FI.
  • Robotter, der bor hos de ældre, og klarer mange opgaver i hverdagen.
  • Rensning af drikkevand på en lokal bæredygtig måde.
  • Indbyggede sensorer, der kan guide blinde og døve i trafikken.
  • Et høreapparat, der kan oversætte sprog online. (Tolkning)

 

Birgitte var meget imponeret over den iderigdom, der herskede blandt disse elever, og mente at det lovede godt for den fremtidige innovation i Danmark.

En fantastisk dag på Nordfyns Gymnasium, hvor mange fik meget med hjem. Så der bliver nok snakket fremtid i de små hjem på Nordfyn og de omkringliggende kommuner.