Det er over alt ………men hvad er det?

Det hedder Polyuretaner, og findes overalt i vores hverdag. Det er en form for plastikskum, der bliver til gennem en kemisk proces. Det er i vore køleskabe som isolering, i vore kontorstole og i vor bilsæder. Det bruges overalt i elektronikbranchen, samt i rigtig mange af vore hovedpuder. Også fjernvarmerør, fodtøj og skuresvampe bliver det til. Plus en lang række andre ting, hvor plastskum indgår.

Covestro
Indgangen ved Covestro

Det findes i hårde udgaver, bløde udgaver, stærke udgaver og mere porøse udgaver. Men hvorfor skrive så meget om noget der oven i købet er svært at udtale.

Covestro hedder den meget udviklingsorienterede virksomhed, der ligger ikke langt fra Lunde her på Nordfyn, og som udvikler og forsker i netop polyuretaner.

Adm. direktør Lars Bruntse og HR chef Malene Schwaner, stillede velvilligt op for at fortælle om denne specielle virksomhed, der konstant opfinder nyt som matcher de mange forskellige kunders individuelle krav til materialer.

Adm. direktør Lars Bruntse og HR chef Malene Schwaner
Adm. direktør Lars Bruntse og HR chef Malene Schwaner

Lars Bruntse fortæller at Covestro er en kemifabrik der er en del af en større tysk koncern, Covestro AG der har ca. 15.000 ansatte, og som fremstiller og sælger produkter til hærdeplast i hele Europa. Han understreger at det faktisk er ’’bageopskrifter’’ og nogle kemikalier de sælger, og at kunderne så selv laver den videre forarbejdning ude i virksomhederne.

Covestro A/S eksporterer ca. 85% af deres produktion, og alle deres produkter er fuldstændig kundetilpassede. Der findes, siger Lars, omkring 250 forskellige opskrifter på skum i deres analer. Alt sammen udviklet og gennemtestet af Covestros egne kemiingeniører.

skum i mange former

 

Lars forklarer videre, at alt det de arbejder med består af to komponenter, og disse kemikalier købes af moderselskabet Covestro AG i Tyskland. Men det er Covestro på vore breddegrader der udvikler videre på produkterne på bestilling fra kunderne.

De ansatte på Covestro i Danmark er primært kemiingeniører, da det er kemi der arbejdes med. Men har understreger både Malene og Lars, det meget vigtige i at de forstår de processer der skal foregå ude i de enkelte virksomheder. Ting skal med andre ord kunne ’’lade sig gøre’’, siger de. Og den del af en hel proces, er det ikke alle ingeniører der er lige skrappe til.

 

 

Det betyder, at lige præcis de kemiingeniører de efterspørger, kan være svære at få fingre i. Her forklarer Malene, at man hos Covestro derfor har erkendt dette problem, og af den grund oplærer sine ingeniører selv. Her tilføjer Malene, at de faktisk sender deres ingeniører ud på universiteterne for at holde oplæg om deres processer, og dermed få polyuretan med ind i undervisningen.

Her på Nordfyn er der ansat 15 på Covestros matrikel, og på produktionsafdelingen i Randers er der 17 ansatte.

Lars fortæller, at han ser Covestro som en super udviklingsorienteret virksomhed, også fremover. Det bliver ikke at producere i store mængder, som for eksempel til køleskabe og frysere, men derimod højt specialiserede produkter, i samarbejde med de ordregivende kunder. Men vi er i alt fald større om ti år, tilføjer han.

Ja, fremtiden ser lys ud tilføjer Malene, ved det at Covestro selv udvikler og producerer, samt er ekstremt fleksibel i forhold til markedet.

 

Covestro

 

Så var der ellers rundtur i hele butikken, og der blev set tonsvis af testudstyr, en kemiproces som kemiingeniør Jakob Pedersen udførte på stedet og utroligt mange prøver på Covestros formåen.

Læs mere om Covestro her.