Det bobler på Nordfyn

Er der gang i byggeriet på Nordfyn? Nordfyn Erhverv tog en tur rundt til tre trælasthandler; Bygma i Otterup, Stark i Bogense og Stark i Søndersø for at få en snak om fortiden, nutiden og ikke mindst fremtiden.

Af Lene Hindsgaul Nielsen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
19-02-2015

Fotos: Ove Syberg


Nordfyns Kommune satte i slutningen af 2013 grundpriserne ned for at få gang i tilflytningen og grundsalget, så kommunen kunne styrke konkurrencen om nye borgere og virksomheder. Derudover er vi ved at være nogenlunde oven vande efter finanskrisen. Om dette har haft nogen indflydelse på byggeriet, giver de tre trælasthandler deres udlægning af i det følgende.

Kvalitet frem for kvantitet

Vi startede vores lille rundtur i Otterup, hvor vi besøgte direktør, Flemming Rosendal i Bygma, hvor de har 20 ansatte. Han fortæller, at det er gået godt med salget, og at de er kommet ud af januar med et bedre budget, end de har haft i mange år. Han sporer en optimisme blandt håndværkerne, hvilket bevirker, at de får mange forespørgsler. Der er et indtryk af, at det går godt med byggerierne på Nordfyn, langt bedre end det tidligere har gjort. At kommunen har sat grundpriserne ned, mener Flemming, har bevirket, at der er kommet mere gang i byggerierne. De private begynder at gøre klar i haver og sommerhuse omkring påske, så de er klar til sommeren, mens håndværkerne arbejder året rundt, dog mest i sommerperioden. For at give håndværkerne de bedste muligheder for at komme i gang med arbejdsdagen, har Bygma ændret åbningstider, således de allerede åbner klokken 06:00 i hverdagene. Til gengæld er det blevet valgt ikke at holde åbent om søndagen, da Bygma hellere vil bruge arbejdskraften i hverdagen, hvor der er mere travlt, så de kan give kunderne den bedst mulige service. Flemming anslår, at 70 % af deres omsætning er professionelt salg, mens 30 % er privat salg.


Flemming fortæller endvidere, at konkurrencen i byggebranchen er benhård, hvorfor deres strategi har ændret sig: ”Frem for at sælge billige, men måske knap så holdbare produkter har vi i Bygma valgt at satse på at sælge produkter, der er i den lidt dyrere ende, men som til gengæld er bedre i kvaliteten,” forklarer Flemming optimistisk. Han er fortrøstningsfuld, når det kommer til fremtiden for Bygma. Selvom han ikke har forventning om at se de vilde dage fra før finanskrisen, så tror han dog på, at det nu går fremad. Bygma Byggemarked ændrer i øvrigt navn til Bygma Byggecenter.Socialt arbejde er med til at styrke forretningen

Efter vores møde i Otterup slog vi vejen forbi Stark i Bogense, hvor vi fik en snak med direktør, Nils Ellekjær. Selvom vi stadig er i vintersæsonen, kan Nils sagtens fornemme en spirende optimisme, der peger i den rigtige retning. Der er flere projekter i gang på Nordfyn, hvor de hos Stark kan mærke en positiv udvikling i salget af byggematerialer. ”Det er specielt på grund af kommunens tiltag om at sætte grundpriserne ned, der gør den helt store og tydelige forskel,” udtaler en begejstret Nils Ellekjær. Håndværkerne har derfor fået travlt, og private kunder har i en større grad igen fået lysten til at gå i gang med at reparere og ordne forskellige ting i hjemmet eller sommerhuset. Nogle vælger selv at komme ned til butikken for at hente materialer og få en snak, mens andre ringer for at bestille varerne, som de kan få leveret. Halvdelen af Starks omsætning i Bogense kommer fra erhverv, mens privatpersoner står for den anden halvdel af omsætningen.  Der gøres en dyd ud af at være der for kunderne, både når telefonen skal tages, når der ekspederes, og når der skal rådgives. Hvis kunderne kan fornemme, de får en god service, mener Nils, at der kommer en gensidig lyst til at handle sammen.


Nils ser lyst på fremtiden, men han formoder dog ikke, at byggebranchen skal forvente en lige så stor optur som før finanskrisen. Sammenlignet med sidste år tror han på en fremgang på 10-15 % i sit byggecenter, men derfor kan man jo godt håbe på mere, som han siger. Hos Stark i Bogense er de ni faglærte fastansatte, tre deltidsansatte og en i aktivering. Det er vigtigt for butikken at tage et socialt ansvar, hvorfor de så vidt muligt hele tiden har en person i aktivering. Det giver både en mulighed for, at personen kan prøve sig selv af, men kommunen kan samtidig også finde ud af, hvad dens borgere kan arbejdsmæssigt. Det giver samtidig også et friskt pust, når der kommer en person udefra ind med ny energi.En større butik end umiddelbart antaget

Til sidst på turen var vi forbi Stark i Søndersø, der har 10 ansatte, for at høre, direktør, Richard Hansen, hvordan han synes, det går i byggebranchen. Richard fortæller, at på trods af, det stadig er først på året, får butikken positive tilbagemeldinger fra håndværkere. Han har en god fornemmelse af, at de får mere travlt i år, end de havde sidste år. Det bedømmer han blandt andet ud fra, at de tilbud, de laver, er af større karakter, specielt tagudskiftninger og nye døre og vinduer er meget efterspurgte. Han mener dog ikke, at der er så meget gang i nybyggerier på Nordfyn, men derimod er det mere renoveringer, som materialerne fra butikken går til. De er dog heldige at være med i større projekter, som de har leveret materialer til, hvilket bestemt også har hjulpet på omsætningen.


I Stark har man også valgt at ændre åbningstider, således der åbnes tidligere, hvilket bliver til håndværkernes fordel, så de kan komme tidligere i gang med deres opgaver. ”Der har derudover været omstrukturering hos Stark, således at der er ét distributionslager på Fyn. Det gør det lettere for vores butik at servicere vores kunder og bruge mere tid på dem, da de ansatte i butikken ikke skal bruge tiden på at pakke varer,” fortæller Richard med tilfredshed i stemmen. Så selvom man umiddelbart skulle tro, at det er en lille butik, så har de et stort lager, de kan trække på, når kunderne mangler varer. Richard er, ligesom de to andre trælastdirektører, vi har interviewet, fortrøstningsfuld, når det kommer til Starks fremtid. Han forventer, at der vil komme en pæn stigning af handlende, som skal bygge og restaurere på Nordfyn.Positive trælastsdirektører tror på en lys fremtid

Fælles for de tre byggeforretninger er, at de alle er oppe imod hård konkurrence. Der er dog bred enighed om, at byggebranchen bestemt er ved at komme op ad hullet, finanskrisen fik gravet for dem, og at der igen er godt gang i byggeriet på Nordfyn. Der er også en fornemmelse af, at kommunens nedsætning af grundprisen har været betydningsfuld, så vi glæder os til at følge den yderligere blomstring på Nordfyn.