Danmarks bedste idé - en udvikling til gavn for mange

Tekst: Ove Syberg
Foto: Birgitte Vangsgaard og Per Olesen
Dato: 22.06.2017

 

Birgitte Vangsgaard er fysioterapeut og arbejder i Hunderupvejens Fysioterapi. Hun har en indgroet vilje til at hjælpe medmennesker der har problemer inden for hendes fagområde. Det har blandt andet givet sig udslag i hendes udvikling af en noget anderledes rollator, som hun for nylig fik en fornem innovationspris for.

Birgitte vinder  

Det er CareWare-Next der uddeler priser inden for udvikling af velfærdsteknologi, og Birgitte fik Idé-Prisen for sin nytænkte rollator. Den anderledes rollator hedder CrossWalker, og udmærker sig ved at holde hele kroppen i gang, når den bruges. Ved brug af gængse rollatorer er det kun benene der bruges, overkroppen og armene er slet ikke i bevægelse.

Hvordan får man så sådan en idé? Birgitte fortæller, at tanken kom en januar aften, hvor hun sad i sin sofa.  

"Jeg kom til at tænke på en gammel dame, som havde været til behandling hos mig, og som var i genoptræning. Hun sagde i forbindelse med brug af en rollator: ’’Det er da fuldstændig umuligt at gå med sådan et helvedesapparat’’. Det tog faktisk kun omkring ti minutter, så var hele projektet klar inde i mit hoved. Funktion, konstruktion og andre detaljer."

Hun gik med de videre tanker stort set selv, da det ikke skulle for meget ud blandt andre, af hensyn til eventuelle patentrettigheder.

Birgitte fik en ingeniør til at lave nogle tegninger ud fra det hun forklarede ham, og derefter gik turen til en patentadvokat.

Efterfølgende gik tingene step by step med alt det tekniske og så selve udviklingsprocessen. Der arbejdes stadig på prototypen, hvilket også indebærer forfinet teknik og ikke mindst materialevalg.

Birgitte fortæller videre, at der stadig forestår en del udviklingsarbejde: "Der vil også vil komme en prototype to og nok også en treer. CrossWalker skal være perfekt og helt færdigudviklet, inden den slippes løs i markedet," uddyber hun. 

Birgitte med CrossWalker

Stort potentiale

Omkring fremtidige forventninger fortæller Birgitte, at hun stadig tager udgangspunkt i den gamle dames udsagn. Nemlig at mennesker der har behov for en rollator, opnår det mest naturlige gangmønster. Da rigtig mange mennesker bruger en rollator, ser Birgitte et ret stort potentiale for CrossWalker. "De mennesker der er gået med i projektet, ser også et marked med store muligheder. Et marked, der både tæller det offentlige og det private."

Birgitte tilføjer: "Jeg er faktisk ikke rigtigt så meget i markedet endnu. Jeg tænker mere i retning af udvikling, med tanke på de mennesker vi kan hjælpe."

Birgitte forventer, at CrossWalker er færdigudviklet omkring årsskiftet. Den 1. okt. I år tiltræder hun som direktør i firmaet Human Walking Aps, og siger dermed farvel til arbejdet som fysioterapeut. Samme dato tiltræder Jakob Jensen en stilling som Supply Chain Manager i samme firma.

Det skal blive spændende at følge Birgitte Vangsgaard og hendes virksomheds videre færd.

 

Læs mere

Læs mere om CrossWalker på CareWares hjemmeside