Brooksby, Madsen og Magnussen - portræt af tre meget forskellige tømrervirksomheder

Af Ida Dam Sejersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Fotos: Ove Syberg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
07-05-2015

Erfaren byggetekniker startet for sig selv

Fokus i dette erhvervsnyhedsbrev er på bygge- og anlægsbranchen. På vej mod Morud begyndte vejret at trække op til en regnfuld dag. I Morud bag en bilforhandler dukkede der en mindre tømrer - og snedkerforretning op. Man kunne se på parkeringspladsen, i antallet af håndværkerbiler, at her holder der en tømrer til, og skiltet på gavlen af bygningen vidner også om, at her holder Morud Tømrer- og Snedkerforretning til.

Da vi trådte ind i hallen bredte sig der en duft af friskhøvlet træ, og mængden af nye rammer til vinduer og et par nye døre fangede først vores blik. Det her er vist et rigtigt snedkeri. Ejeren Thomas Brooksby tog imod os inde på hans lille kontor, fyldt med opslagsværker og endnu mere papir.

Thomas Brooksby startede på stedet for cirka 22 år siden, hvor han blev udlært svend ved Tømrermester Hans Kurt Pedersen. Efterfølgende valgte Thomas at uddanne sig til byggeteknikker og er siden kommet tilbage til virksomheden for at lave byggetegninger for kunder.


Thomas valgte i januar 2015 at overtage forretningen fra hans daværende mester og har kastet sig ud i at lede og fordele tømrer- og snedkerarbejdet, samtidig med at han stadigvæk arbejder som byggeteknikker og laver mindre administrative opgaver. Der kommer en bogholder hver 14. dag, der tager sig at regnskab, søgning af tilskud fra det offentlige mv. Det bruger bogholderen rigtig meget tid på – især det sidste med at søge tilskud til voksen-lærlingen hver måned. Det administrative arbejde med at holde sig opdateret på nye regler og love omkring energivenlige vinduer og døre fylder også en del, og tager meget tid fra Thomas’ arbejde som både leder og byggeteknikker. For at kunne byde på lidt større entrepriser har Thomas valgt at samarbejde med andre virksomheder.


Thomas ønsker at fortsætte med at udvikle snedkerilinjen, hvor han producerer energirigtige vinduer, døre og andet snedkerarbejder efter mål. Det er redaktionens oplevelse at fremtiden for Morud tømrer - og snedkerforretning ser positiv ud, da ordrebogen begynder at blive fyldt.


En rigtig iværksætter

Efter Morud kører vi til Daugstrup, ved Otterup, og da vi passerer de flotte rapsmarker fandt vi ”Kærsgård Restaurering - og Tømrearbejde” liggende i bedste Morten Koch idyl mellem de gule marker. Enmandsvirksomheden har eksisteret siden august 2014, og eksistensgrundlaget for virksomheden ligger i Jesper Magnussens hænder og hans store interesse for restaurering af bindingsværk og gamle bygningskonstruktioner.


Jesper er oprindeligt uddannet tømresvend og har arbejdet i Odense i nogle år, men han har taget en efteruddannelse indenfor restaureringshåndværk. Med øje for det gamle tømrehåndværk har Jesper fundet sig en niche, hvor kvalitet og fokus for detaljerne er vigtige, og eksklusiviteten i at bevare gamle bygninger er i højsædet.


Under interviewet talte vi om muligheden for at bruge sociale medier til at markedsføre sig igennem. Jesper havde selv overvejet brugen af de sociale medier, til at komme ud til flere og udbrede kendskabet til hans virksomhed og hans niche. Enten sammen med almindelige annoncer i aviser, eller kun via Instagram eller Facebook. For via de sociale medier ville man komme ud til flere personer, især unge, og vise hvad man går og laver.


Jesper klarer det meste selv men har en revisor, der tager sig af regnskabet. Ellers foretrækker Jesper selv at skrive fakturaer og tilbud, da det er vigtigt for ham at følge tingene til dørs. Da en enmandsvirksomhed ikke kan håndtere alle opgaver, så har Jesper kontakter til andre tømrevirksomheder for at kunne lave større opgaver.

Fremtiden for den lille enmandsvirksomhed synes også positiv. Flere opgaver er begyndt at komme ind, og Jesper går og håber på, at muligheden for at arbejde på herregårde og slotte snart vil byde sig.

3. generation fører firmaet videre på 66. år

Det sidste tømrefirma vi besøgte ligger i Søndersø. Det er den større Tømrerfirma Madsen. Firmaet har 65 år på bagen, og det er 3. generation, der nu driver firmaet. Ulrik og Kirsten overtog familievirksomheden i 2007 og har i dag 20 svende, 6 lærlinge og en konstruktør. Tømrervirksomheden arbejder primært på Nordfyn og i Odense området, og har både opgaver hos private og ved det offentlige. Opgaverne består primært i renovering af allerede eksisterende bygninger, bygning af tilbygninger og facader, o.lign.


Ifølge Ulrik ser fremtiden mere positiv ud. Markedet for byggeriet er i vækst, og hvis Tømrerfirma Madsen skulle have behov for at udvide ville det også være muligt. Kundegrundlaget er godt, og der er interesse fra bygherrer på at firmaet byder på opgaverne. Men Ulrik syntes ikke, at det nødvendigvis er lykken at være 40-50 mand, da han har behov for at snakke med alle sine medarbejdere og have styr på det hele. Virksomheden har en stabil gruppe medarbejdere. Der er næsten ingen udskiftning, og hvis der er behov for at ansætte flere, er det altid de samme folk Ulrik kontakter, dem kender han og har tillid til.


”Lad alle de store firmaer tage alle de store entrepriser, så er de store firmaer knap så interesseret i de mindre opgaver”; sådan ser Ulrik på det, og at der også ville være en større administrativ byrde ved store entrepriser tilføjede Ulrik.

Der sker en masse lige nu og fremtiden ser positiv ud. Firmaet har mange opgaver at regne på, og bruger en masse tid på netop det, selvom de ikke altid får opgaven. Ulrik foreslog, at vi tog ud og så på et projekt, de havde gang i lige nu – skoletandlægen i Søndersø, hvor de er i gang med facaden, der er lavet i et skifferlignende produkt, der er vedligeholdelsesfrit. Og selvfølgelig kan en regnbyge, mens vi var på byggepladsen, ikke stoppe redaktionen.


Afslutningsvis fortalte Ulrik, at firmaet stadig går op i at arbejde for de private. Hellere end gerne faktisk. Når andre tømrevirksomheder får en vis størrelse, begynder de at vælge de små private opgaver fra i forhold til de større opgaver. Det gælder ikke Tømrerfirma Madsen. ”Der skal altid være plads til at fru. Hansen kan ringe til os og få sat et vindue i”.