Behandlingsgaranti på Nordfyn

Ja, det er der faktisk, når man kigger på den del af det nordfynske erhvervsliv, der omfatter zoneterapi, kiropraktik og besøg hos fodterapeuter.

I det følgende skal læserne møde tre virksomheder, der på hver sin måde tilbyder behandling af forskellige skavanker.

Kendetegnende for ejerne er, at de er meget passionerede omkring deres job. Et gennemgående tema er også, at kunderne langt hen ad vejen kommer af sig selv. Markedet er ikke det mest konkurrenceudsatte, selvom der selvfølgelig er konkurrence. Men for kunderne handler det om tillid, ligesom i de fleste andre brancher, og den vej rundt fortæller de deres venner og bekendte om den gode oplevelse.

Tekst og foto: Ove Syberg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
10-12-2015

Bentes Zoner

Vel ankommen til Otterup skal den udsendte fra NEET besøge Bente Vindelbo Jørgensen, der er praktiserende zoneterapeut. Vi skal høre lidt om hvordan Bente kom til hvor hun er nu, og noget om hvad en zoneterapeut egentlig kan.

Det var faktisk en arbejdsskade Bente fik, der startede det hele. Den ville ikke rigtig hele, så der måtte findes en løsning. Det blev en af Bentes daværende kollegers mor der hjalp hende. Hun var zoneterapeut, og fik ad den vej fjernet hendes smerter. Det blev startskuddet til Bentes indtog i den verden der handler om zoneterapi. Efter et vist pres fra hendes mand, startede hun på uddannelsen i Odense, hos ”Dit Alternativ”. Det gik fint, og i 2010 tog hun springet, og blev selvstændig zoneterapeut. Bente fortæller videre, at det er noget af det bedste hun har gjort, og at det bare er gået fremad siden starten. Hun har masser af kunder, og der kommer flere til hele tiden.

Bente har en aktiv markedsføring, som også omhandler de sociale medier. Ligeledes har hun en flot hjemmeside. Men, som hun siger: ”Jeg er jo en lokal pige fra Daugstrup, så netværket kaster jo også en del klienter af sig”. I det hele taget har Bente markedsført klinikken massivt fra start, og det har givet pote. Hun mener at mange iværksættere forsømmer denne markedsføring, sparer den væk og tror at kunderne bare kommer af sig selv. Hvad er det kunderne henvender sig med, spørges der. Bente fortæller at det er arme, skulder, ryg, ben og i det hele taget hele bevægeapparatet. Hun fortsætter og uddyber, at det også kan være fordøjelses- og allergi-symptomer. Bentes klienter kommer fra alle samfundslag, og også fra et større geografisk område, som ikke kun er fra Nordfyn, men også Odense. Og som hun siger, ”jeg prøver at sætte mit honorar på et sådant niveau, at også de mindre bemidlede har mulighed for at blive behandlet”.

NEET’s medarbejder vil vide om der er konkurrence på et område som zoneterapi. Det er der i høj grad, fortæller Bente. Hun uddyber og siger, at der både i Otterup, og i det hele taget på Nordfyn, er mange kolleger, men at der også er mange kunder. ”Så det går ”, som hun siger. Bente tror at branchen vil vækste over de kommende år, da mange ser i retning af det mere alternative, når de skal behandles for deres symptomer. Hun understreger dog, at hun sender mange af sine klienter videre til lægen, når der kræves medicinsk behandling.

En zoneterapeut skal efteruddannes jævnligt, ligesom førstehjælpskurset skal holdes vedlige. Begge dele er et krav for at beholde sin registrering, beretter Bente, som gerne vil udvide sine kompetencer, og har været på kursus i ”tankefeltterapi”. Og hvad er nu det. Ja, det er en behandling, der udmærker sig ved at være effektiv mod fobier. Uden at det skal blive for teknisk, arbejder man her med kroppens energibaner.

”Kan man tjene penge i denne branche”, spørger den udsendte. Bente svarer, at det kan man godt. Der er mange der tjener rigtig gode penge, men der er også mange som egentlig har en løn som mange andre.

Bente slutter med at fortælle, hvor heldig og glad hun er, for at hun kan kombinere sit erhverv med hendes passion for det alternative. Og hvem ved, måske kan der en dag også skrives akupunktur og healing på CV’et.

Karen Kjær Cardel

En flot klinik mødte en, da NEET skulle besøge Karens Klinik for fodterapi. Klinikken er indrettet i en forhenværende garage, og fremtræder yderst indbydende. Som sidebemærkning skal nævnes, at Karens mand ikke umiddelbart synes at ideen med garagen var verdens bedste. Han mente den skulle bruges til biler, værktøj og lignende. Nu er indretningen så blevet anderledes, og Karen stortrives i hendes klinik. En drøm er gået i opfyldelse, og vi skal høre hvordan.

Karen har altid villet være selvstændig, og det synes hendes far også hun skulle. Og som alle ved: ”Hvad fatter sir’ er altid det rigtige”. Det blev så fodterapi der skulle være levevejen, men det vigtigste for Karen var at være herre i eget hus. En i bekendtskabskredsen var fodterapeut og så var interessen skabt - Karen søgte ind på skolen og blev optaget. Uddannelsen tager halvandet år, og blev gennemført på fodterapeutskolen i Randers. Karen var færdig med skolen i december, og var nu statsautoriseret fodterapeut, inventaret var købt og hun startede klinikken op i januar. ”Ja, det gik meget hurtigt på det tidspunkt”, som hun siger med et smil.

Markedsføring havde der ikke været meget af, så hun startede op med en tom kalender. Men allerede efter halvandet til to år, så var kalenderen fyldt helt op. En succeshistorie må man sige. Det skal dog siges, at på det tidspunkt tog hun ukritisk alle de opgaver, der var til at få fat i. Efterfølgende fik hun ydernummer, så hun kan behandle klienter, som får tilskud fra det offentlige. Hun har et rigtig godt samarbejde med de omkringliggende læger, så der kommer mange henviste patienter. Det er ca. otte år siden, hun flyttede ind i det nye domicil, som også rummer privaten. Det er dog skarpt adskilt fra klinikken, så der ikke er tvivl om hvornår hun er på arbejde og hvornår hun har fri.

Karen smiler glad og fortæller at hun på nuværende tidspunkt har to til tre måneders ventetid på en behandling. Af den grund, bestiller de fleste den næste tid, allerede når de er i behandling. Karens klienter kommer fra et relativt stort optageområde. Der er mange fra alle de store byer på Nordfyn, men også mange fra Odense, og sågar fra Langeland samt Svendborg. Selvfølgelig er der mange der kommer med nedgroede negle og ligtorne, men mange kommer også for at få den velvære der føles efter en almindelig forbehandling. Karen fortæller videre, at de fleste der kommer nok er kvinder, men at mændene også er ved at få øjnene op får den type behandlinger. I klinikken behandles der også diabetes patienter, i form af at undersøge følsomheden i fødderne. Dette for at forebygge yderlige skader. Er der symptomer, sendes klienten videre til lægen.

Den udsendte spørger om det at være fodterapeut er en god forretning. Karen griner højt, og fortæller at man bestemt godt kan leve af det. Nogle lever endda godt af det, men der er også mange ting der skal investeres i undervejs, uddyber hun. Bare en saks kan koste 10.000 kr. eller mere, og sådan er der flere ting, fortæller hun.

Hvad laver Karen om fem år, spørges der. Hun fortæller, at hun nok er samme sted, og laver det samme, men at hun godt kunne tænke sig at bevæge sig over i det alternative. Hun synes healing er et spændende område, og kommer nok til at kigge den vej.

Snakken er slut, og den udsendte har mødt et humørfyldt og engageret menneske, der ser lyst på fremtiden.

Marianne Traun

Nu er det tid til at besøge Kiropraktisk Klinik Søndersø. Marianne Traun tager imod, og NEETs udsendte vises ind i den ret store klinik.

Her begynder Marianne at fortælle hvordan det hele startede, og det gjorde det faktisk i gymnasiet, hvor hun fik ondt i ryggen. Hun gik til sin læge, og fik den besked at bare hun gik lidt rundt skulle det nok gå over igen. ”Så blev Marianne Traun sur, for hun havde jo stadig ondt i ryggen”, beretter hun. Hun undrede sig over, at der bare ikke blev gjort mere ved det. På det tidspunkt var Marianne faktisk optaget på medicinstudiet på OUH, og kom derigennem til at tale med nogle kiropraktorstuderende. Det vakte hendes interesse, bare ved det, at der på det tidspunkt ikke var så mange der vidste noget om kiropraktik. Hun ville være kiropraktor, og startede på studiet. De første to år på universitetet i Odense, og de efterfølgende år på en skole i det sydlige England. En international skole, hvor der blev skabt mange internationale kontakter. Hun returnerede til Danmark da hun skulle i turnus, og fandt samtidig ud af, at det var her hun hørte til. Hele uddannelsesforløbet varede i seks år, fra 1979 til 1985.Hun startede sin klinik i Søndersø, og det var fra nul i 1987. Samtidig siger hun, med et stort smil, at hun lige har rundet 10.000 indskrevne patienter. Flot må man sige.

Hun fortæller videre, at det der fascinerer hende ved jobbet er selve indholdet. Nemlig det at stille en diagnose, yde en behandling og se et omgående resultat. I alt fald i de fleste tilfælde. Marianne fortæller at hun har været kiropraktor i så mange år, at hun nogen gange ser tredje generation i en familie komme på klinikken.

Hvad er det så for nogle skavanker Marianne typisk arbejder med. Hun fortæller, at det handler om bevægeapparatet, og at det fascinerende er, at det hele foregår med håndgreb. Hun behandler mange ting som hovedpine, ondt i ryggen, knæ, nakke, og flere andre ting. Hun forklarer videre, at mange der har ondt er påvirket af knogler og led der ikke sidder rigtigt, og dermed påvirker nervebanerne. Mange forældre kommer også med helt små børn, der har ondt forskellige steder. De ønsker en behandling uden kemisk indtag i form af piller eller lignende.

Med hensyn til accept af den kiropraktiske behandling, er der sket meget gennem årene, beretter Marianne. Førhen var det ikke rigtig accepteret som gangbar behandlingsform, men nu er det stort set gokendt bredt i hele samfundet, fortsætter hun, og fortæller videre at der jo også er ansat kiropraktorer i både lægehuse, og på hospitaler. I dag er klinikken en del af sundhedsordningen i Nordfyns Kommune.

Marianne fortæller videre at kalenderen næsten altid er fyldt op af patienter der vil i behandling. Hun uddyber med at berette om det, at Nordfynboere er flittige til at benytte kiropraktorer når de skal behandles. I samme moment erkender hun dog også, at der ikke er den store konkurrence på området.
For øvrigt findes andre behandlingsformer i huset. Der findes både massage, akupunktur og posturologi.

Den udsendte vil vide om det går ud over kiropraktorens egen krop, når der behandles. Det kan jo til tider virke lidt voldsomt, når der behandles. Marianne fortæller, at selv efter 30 år i branchen, mærker hun ingen slid på hendes krop. ”Jeg ved jo hvad det handler om, og passer på mig selv når jeg behandler”, siger hun.

Når Marianne taler om sit erhverv, lyser passionen ud af hendes øjne, og hun er helt sikker på, at hun også om ti år stadig hjælper mennesker, der har brug for det. ”Jeg er jo privilegere”, siger hun med et smil, og fortsætter ”jeg laver jo alt det sjove, og min sekretær laver alt det sure”.