Bæredygtighed og design

På Nordfyn findes virksomheder i alle afskygninger. Der er mange små og mellemstore af slagsen, og så findes der nogle få rigtig store virksomheder. Ligeledes er næsten alle brancher repræsenteret i den nordfynske mangfoldighed af virksomheder. Dog ses ikke mange inde for offshore branchen.

Nordfyn har mange traditionelle erhverv, men så er der nogle der skiller sig lidt ud. Nedenfor fortælles om en lille virksomhed, med kun ejeren ansat, men som har troen på vækst inden for de nærmeste par år. Ejeren af EcoSign, Daniel Damgaard, forventer at kunne ansætte en ingeniør og en designer inden overskuelig fremtid.

EcoSign er en lidt anderledes virksomhed, der har en stor portefølje i forskellige designs. Alle funderet i enkelhed og bæredygtighed. Bæredygtighed og genanvendelse er selve dna’et i virksomheden.

Neden for et portræt af EcoSign og manden bag.

Tekst og foto: Ove Syberg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
29-10-2015

Fra elektrotekniker til design ingeniør

Daniel Damgaard og hans kone Christina har efterhånden en del år sammen i bagagen. De har studeret sammen og rejst meget sammen, blandt andet i USA. En lille datter har også holdt sit indtog, hvilket har medvirket til flytningen fra Odense C, til Farstrup på Nordfyn. Men mon ikke Christinas passion for heste også skal have en del af æren for flytningen.

Huset på Nordfyn er ideelt, både som privat bolig med masser af frisk luft omkring, og som hjemsted for Daniels virksomhed. Fantastisk flot ejendom omgivet af marker og hestefolde, der understøtter Daniels kreative tilgang til praktisk design.

Daniel har næsten altid haft fokus på design. Selvom han oprindeligt er uddannet elektrotekniker, og dermed har det tekniske fundament i orden, er det design og bæredygtighed der har drevet ham til der hvor han er nu. Det er også baggrunden, at han senere læste til design ingeniør.

Daniels designs er meget vidtspændende, og mange projekter er i gang. Det spænder fra lamper, børnemøbler og drivhuse til udendørs havearrangementer. Fra højtalere til anvendelse af hele kakaoplanten, når der fremstilles chokolade. ’’Hvorfor ikke bruge materialet omkring kakaobønnen, som indpakning til den færdige chokolade. ’’ Uddyber han med et underfundigt smil.

Daniel kalder sig selv en ’’Ole opfinder’’ snarere end en designer, nok med baggrund i, at alle hans designs er praktisk anvendelige. Det er ikke skulpturer til at se på der bliver designet, men ting der rent faktisk kan bruges til noget. Stadig med sigte på enkelthed og genanvendelse.

Under samtalen peger Daniel på en stor udfordring, der er i hans branche. Det er, at det typisk tager lang tid at designe ting. Nogle gange op til et par år. Og i hele denne periode arbejdes der mange timer, men der kommer ikke mange penge ind på kontoen, før processen er helt færdig. Det er vel som med kunstnere, værket skal være færdigt før det kan sælges.

Daniel fortæller, at det var i den sidste del af hans studie, det med miljø, bæredygtighed og genanvendelse fangede ham. ’’Jeg tror ikke jeg kan redde hele verden, men bidrage til miljøet kan jeg da.’’ Fortæller Daniel. Han bruger udtrykket ’’Vugge til vugge’’, hvor der menes at man kan følge et produkt i hele dets livscyklus. Og at stort set alle dele kan genanvendes, og ikke bare bliver smidt på lossepladsen.

NEET’s udsendte så flere eksempler på Daniels design, og var ganske imponeret. Det er jo ikke kun en tegning, men så sandelig også en praktisk ’’brugsanvisning’’ der beskriver materialer og den praktiske anvendelse.

Hvordan kommer kunderne til, spørges der. Daniel fortæller, at en del kunder henvender sig til ham, men han lige så vel selv er opsøgende. Så der bliver kørt mange kilometer rundt i det ganske land, for at besøge potentielle kunder.

Den udsendte vil vide om der i princippet ikke er nogen grænser for, hvilke designopgaver EcoSign kan påtage sig. Daniel griner lidt og svarer: ’’ I princippet ikke. Der kan måske opstå en begrænsning i forhold til teknisk formåen, men ellers ikke. ’’ Daniel uddyber: ’’ At designe, eksempelvis en højtaler, er ikke bare at tegne og få det praktisk sat sammen. Der er en tanke proces, hvor individuelle hensyn vejer tungt. Hvordan er akustikken i rummet hvor den skal stå. Hvordan skal lyden opleves og så videre. Det er måske årsagen til at en design proces godt kan være langvarig.

Dejligt at møde en ung positiv iværksætter, der ser en mulighed for anderledes design, og som har lysten til at vækste.