ABA Nonfood

ABA Nonfood A/S - hvad er det?

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 16-08-2018

Hvis nogen af jer handler i Bilka, Føtex eller andre steder der hører til i Salling Gruppen (Dansk Supermarked), ja så er I helt sikkert stødt på nogle af ABA Nonfoods produkter. I hvert fald, hvis I har bevæget jer rundt i området med køkkengrej.

ABA Nonfood er grossist på området for ’’ting, der anvendes i et køkken’’. Ikke store elektriske maskiner, men stort set alt andet. Der sælges også meget til restauranter og store køkkener.

”Strategien ude i butikkerne er, at de ting ABA Nonfood sælger, befinder sig lige ved siden af de ting, de skal bruges til. Det giver faktisk et øget salg. Vi har også en ’’shop i shop’’ flere steder,” fortæller direktør Jesper Bou Nielsen.

ABA Nonfood holder til i et af Søndersøs industrikvarterer, i en ret stor bygning med højt til loftet. Det skal der til, når man har over tre tusind varenumre på lager.

Jesper Bou Nielsen fortæller, at han først og fremmest er købmand. Fokus er det med, at der er en difference mellem det, man køber noget til, og det man sælger det til. "Er det positivt, og har man altid det for øje, kan det ikke gå helt galt," uddyber han.

Jesper er oprindeligt købmand og har fungeret som nonfood-chef flere steder, inden han tog en tur til Tyskland for at prøve kræfter der. Det var hos den store tyske kæde, der hedder Spar, og det var lige på det tidspunkt, hvor muren faldt:

”Det gav nogle gevaldige udfordringer, da jeg pludselig stod med ansvaret for syv en gros lagre og tusinde butikker helt alene.”

Han lærte utroligt meget på sit ophold i Tyskland, der blev noget længere end beregnet. Og det gav ham blod på tanden til at starte noget for sig selv i Danmark. Ligeledes skabte det også mange kontakter til store tyske producenter, han kunne drage nytte af.

Tilbage til Danmark blev det til flere forskellige opgaver både som konsulent og ansat chef, men også med eksport af fødevarer til den gamle østblok.

ABA Nonfood

Kvalitet og fokus 

Men i 1999 skulle det være. Jesper skulle tilbage til nonfood-rødderne, og det skulle være med fod i eget hus. ABA Nonfood blev dannet i 2000. 

”Vi har meget fokus på, at de varer, vi sælger, er højkvalitetsvarer. Selvom mange af varerne også sælges i billigudgaver i discountbutikker, lægger de fleste kunder vægt på kvalitet, og på det, at man kan have sine redskaber i mange år.”

Selvom ABA Nonfood har mange ting til køkken, restauranter og til fest, så er der specielt fokus på alt omkring bagning. Her er alt, man kan drømme om, både til de dygtige amatører, men også til de professionelle.

ABA samarbejder med flere tyske virksomheder, der fremstiller kvalitetsvarer, så selv en kost og fejebakke fremtræder, så de faktisk kan hænge fremme i et moderne køkken.

Jesper understreger, at de sammen med tyske Fackelmann i høj grad også udvikler nye ting. Eksempelvis nye greb til kokkeværktøj i samarbejde med professionelle kokke.

”Vi har hele verden som indkøbssted, men det centreres mere og mere i Europa,” fortæller Jesper. Han tilføjer, at det primært er ham selv, der tager rundt og køber ind.

ABA Nonfood

Webshop og fortsat vækst 

Inden for de sidste par år har ABA Nonfood også startet en webshop. Den er klart på vej op, som kunderne får øje på den. Jesper tilføjer, at kundefordelingen på virksomhedens webshop er 70/30, hvor B2B-segmentet er det mindste, men er på vej op. Her er virkelig mange kokke og restauranter samt pizzeriaer blandt kunderne. Det viser dog også, at de private kunder er villige til at betale for kvalitet.

I ABA Nonfood er der 6-7 fuldtidsansatte. Men ud over dem er der flere ansatte med nedsat erhvervsevne. Det gælder medarbejdere med både fysiske og psykiske udfordringer.

”Det er så givende at se folk i arbejdsprøvning eller i flexjob blomstre og være glade for at gå på arbejde for at udfylde en rolle hos ABA Nonfood,” fortæller Jesper, der tilføjer, at de har et fortrinligt samarbejde med Jobcentret, der er rigtigt glade for deres engagement.

Jesper tror på fortsat vækst: "Om fem til ti år ligner virksomheden og jeg os selv, blot noget større."

 

Læs mere

Se ABA Nonfoods varer