25 år med bisoner

Ditlevsdal Bison Farm
Fra Ditlevsdals fotoalbum: De første bisoner ankommer for 25 år siden!

 

Tekst: Ove Syberg
Dato: 09-08-2018

Niels Henrik Ove købte for ca. 27 år siden den gård, der nu danner rammerne om Ditlevsdal Bisonfarm. Og det gjorde han faktisk fra en telefonboks i New Zealand, under en jordomrejse han havde begivet sig ud på.

Niels Henrik er helt vildt fascineret af de store dyr, og det fik ham til at tage det store spring: Nemlig at gå fra at have almindeligt kødkvæg gående, til at etablere en prærie med store bisonokser, der går og græsser.

”Jeg mødte de store dyr første gang i Australien, og det var kærlighed ved første blik. Jeg blev omgående fascineret af de store dyr og besluttede vel allerede der, at det var det, jeg fremover ville arbejde med.”

Ditlevsdal Bison Farm
Fra Ditlevsdals fotoalbum: Bisoner og køer på markerne

Bison i hemmelighed

Det tog dog et par år, før de første bisoner satte deres ben på den nordfynske prærie. Det var ikke bare lige at få lov til at holde og avle bisonokser på dansk jord. De danske myndigheder var noget skeptiske, da det var noget helt nyt, de skulle forholde sig til.

De første fire dyr kom til i nattens mulm og mørke, så at sige. Det var sådan lidt uden om systemet, så de måtte gå i et lidt afskærmet hjørne på den nordfynske prærie, så de ikke var alt for synlige ude fra vejen.

Her skal det siges, at Niels Henrik er uddannet landmand, og det første år med gården gik der kødkvæg, ligesom han også havde kalkuner.

Så kom der hul på bylden, og de næste sytten dyr blev importeret og installeret på markerne. Disse dyr kunne ikke importeres direkte fra USA, men måtte en tur rundt om Belgien for at få de nødvendige tilladelser.

Ditlevsdal Bison Farm
Ditlevsdal i dag (Fotograf: Jens Wognsen)

400 bisoner

Der er i dag ca. 400 bisoner på Ditlevsdal, som dermed er ved at være Europas største bisonfarm.

Alle Niels Henriks idéer udspringer fra bisonokserne, fortæller han: ”Det er dem, der inspirerer mig til alt hvad jeg udvikler. Det udspringer meget af de historier, der kommer fra deres hjemland USA og alt hvad dertil hører.”

Han vil meget gerne udbrede kendskabet til de stor dyr, og det gør han jo blandt andet ved at vise dem frem, når der er besøgende på farmen.

Omkring halvdelen af en årgang bisoner bliver slagtet, og ellers er det avl. Og nu når Ditlevsdal har fået egen gårdbutik, er der kommet mere gang i salget.

Ditlevsdal Bison Farm
Fra Ditlevsdals fotoalbum: Den første bisonsafari

Fra bisonburgere til restaurant, hytter og oplevelser

På et tidspunkt var der en gartner i Otterup, der spurgte om de ikke kunne komme til et arrangement, og det betød, at Niels Henrik måtte stå og lave bisonburgere under meget primitive forhold.

Det udviklede sig videre og mundede ud i ombygning, indretning og opstart af en decideret restaurant.

Alt tog mere fart, og der er nu ansat hvad der svarer til 13-14 fuldtidsstillinger på Ditlevsdal.

”Det var også en udfordring at gå fra bare at være et par ansatte i familien, til at have så mange medarbejdere på én gang,” fortæller Niels Henrik.

For nogle år siden blev der lavet flere udendørs faciliteter, hvor børn og voksne kan udfolde sig i naturen. Nu kan de også bo i shelters, så de rigtig er i pagt med naturen.

Sidste skud på stammen er opførelsen af fire store moderne hytter, der virkelig falder godt ind i de naturlige omgivelser.

”Her er der så overnatningsmuligheder, som har været efterspurgt meget længe,” siger Niels Henrik.

Ellers er planen at etablere en lækker mountainbike-bane, så der bliver mulighed for endnu flere udendørs aktiviteter. 

Ditlevsdal Bison Farm
Ditlevsdal har en populær gårdbutik, hvor gæsterne kan købe bisonkød og souvenirs. Fotograf: Ove Syberg

Flere events

Niels Henrik har nylig ansat en eventkoordinatorelev, som allerede har mange gode ideer til forskellige events, der kan afholdes på Ditlevsdal.

Den første bliver fejringen af 25 års-jubilæet den 30. august, med et flot Open Air musikarrangement. Her optræder to af pigerne fra ’’Tøsedrengene’’, nemlig Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen, samt bandet Moonjam. Billetter kan købes med eller uden mad og drikke inkluderet på www.billet.dk

Mon ikke der også dukker andre nyheder op på Ditlevsdal inde for overskuelig tid, selvom Niels Henrik ikke vil sige noget om det lige nu?

 

Læs mere

Se mere på Ditlevsdals egen hjemmeside