10 år på bagen og klar til mange år endnu

Lige i udkanten af Otterup ligger Otterup Hobbyfoder ved siden af en masse drivhuse. Vejret var, som det danske vejr nu er svingende, og en del overskyet. Både Rie og Martin tog imod os med åbne arme og faste håndtryk.  Begge var klar til at fortælle deres historie om virksomheden og stolt vise den frem. Vi startede med at få en rundtur både på lagret og inde i butikken, hvor vi til slut satte os i frokoststuen og tog en lang snak om fortid, nutid og fremtiden for Otterup Hobbyfoder.

Af Ida Dam Sejersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Fotos: Ove Syberg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
21-05-2015

Butikken er vokset godt de sidste par år, og der er kommet større lagerplads, så udvalget af grovvare har bedre plads. Husdyrinteressen kan Martin godt mærke er et voksende marked. Nu er det hønsene der er blevet moderne og det kræver mere viden og lager af diverse fodervare, tilbehør og meget andet. Ellers tager Martin sig af primært af vareudlevering, grovvarelageret, tager ud til messer og hestestævner. Rie hersker inde i butikken, hvor der er foder og udstyr til hund, kat, hest, gnavere og fugle – i mange forskellige mærker. Både Rie og Martin mener, at det er vigtigt at følge med tiden, og ikke lade sig nøje af hvad man har nu og stille sig tilfreds med det. For at sikre ens overlevelse og fremgang med virksomheden er det vigtig hele tiden at være opdateret med nye trends og viden, og det gælder for såvel heste som hunde og høns.

Otterup Hobbyfoder har trofaste kunder, der kommer for servicen, rådgivningen og deres gode priser. De kan især mærkes til Fyns Dyrskue, hvor Rie og Martin skal med for 8 år i træk. De skal ligge på samme plads som altid, for som Rie siger: ”Så kan kunderne finde os. Og de ved, at vi altid er der fra tidlig morgen til sen aften”.  Rie og Martin er også sikker på at grunden til at kunderne kommer igen er deres tilgang til ting, deres jordnære forbindelser og at de altid er klar på at pensle ting ud, så de sikre sig at alle får den viden med sig, som de har behov for. Produktmæssigt er det vigtig for Rie og Martin at få nye tiltag eller ideer til at fungere, før de kaster sig ud udvidelser af sortiment eller andet.

Konkurrencen på markedet er meget stor og priserne er meget pressede. Derfor er det vigtigt at følge med tidens trends og være dygtig til tingene. Lige nu er der stor interesse for høns. Rie og Martin er i fuld gang med at udvide deres lager, for alle skal have 3 eller 4 høns. De skal have lige fra små silkehøns til store Orpington eller Barnevelder høns. Trenden er ikke kun ved de små søde høns, men dækker alle slags fjerkræ.

De første 10 år

Det startede i 2005, hvor Rie og Martin stille og rolig begyndte at handle med foder og frø. Det var baseret på nogle få timers arbejde om eftermiddagen. Kun 4 dage om ugen. De havde begge to dengang fuldtidsarbejde som gartnere.  Rie blev fuldtidsansat i butikken senere, mens Martin fortsatte med et fuldtidsarbejde i gartneribranchen. Det udviklede sig løbende og efter 6 måneder, måtte de til at holde åbnet 6 dage om ugen. Åbningstiderne og måden at drive virksomheden på, fortsatte indtil 2009, hvor de flyttede til større lokaler på deres nuværende adresse: Søndergade 63, 5450 Otterup. Det er nu på sjette år, at de har ligget på adressen, men udvidelse af virksomheden er fortsat. Nu lejer de også hallen ved siden af butikken, så grovvarerne er placeret der. Fra 2011 blev Martin også fuldtidsansat, og begyndte at tage sig af grovvarerne og varelevering. Hele vejen igennem har Rie og Martin haft den tommelfingerregel der siger at man skal lytte til kunderne, høre om hvad deres behov er, hvad efterspørger de, og så er kunderådgivning generelt et vigtigt element. Det har været rygraden i virksomheden i alle disse år.

Martin siger: ”at han er den iderige mand, mens Rie er den der går med livrem og seler. Så de komplimenterer hinanden rigtig godt” mener Martin.

Jubilæet

I forbindelse med deres 10 års jubilæum kom der en kunde op til Rie, og fortalte at hun havde handlet ved dem i 10 år til næste år. Kunden kunne sagtens huske første gang, at hun havde handlet ved dem. De har også oplevet at kunder der kommer i mange år, er startet med at købe hvalpefoder ved dem, og er kommet for at købe foder igennem hundens liv til den er borte, og nu skal de have en ny hund. ”Det var lidt trist” sagde Rie. Kunderne forbinder Otterup Hobbyfoder med Rie og Martin, og den afslappede måde at snakke med kunderne på er essentielt for Rie og Martin. For det er vigtigt, at kunderne har tillid til dem og kan betro dem deres opgaver. Rie forklarer, at de er deres kunder takskyldig for, hvor de er i dag. Man skal jo huske at være ydmyg.

Fremtiden for Otterup Hobbyfoder

Rie og Martin har et es i ærmet. De lancerer snart en ny webshop i forbindelse med deres hjemmeside. Webshoppen skal indeholde et sted mellem 4000-5000 varenumre, hvor transporten skal være til meget lav pris. Der vil komme kampagne på Facebook for at udbrede kendskabet til den nye webshop. Der er det meningen, at alle deres varer skal være tilgængelige for deres kunder 24/7 – for som Rie siger: ”Man skal være der, hvor kunderne er”. Rie har også en aktiv Facebookside med 1800 følgere. Der er konkurrencer, information om stande og meget andet er en del af siden.  Martin havde ved Åbent Hus 2014 kommet til at love at bage kage, så en aften mens Martin var i gang med at bage kagen, var Rie hurtig til at tage et billede, og poste det på Facebook. Det resulterede i en stor interesse kl. 23 om aftenen. Knap 1100 mennesker havde været forbi billede af Martin i køkkenet.

I år er det ikke kun deres 10 års jubilæum der skal fejres. Rie og Martin har senere i år også 10 års bryllupsdag.